Dezynsekcja ogranicza zagrożenia dla zdrowia publicznego.

Zwalczanie szkodliwych owadów i insektów

Dezynsekcja to zabieg stosowany w celu wyeliminowania insektów i owadów latających, biegających, ich jaj i larw. Metoda umożliwia skuteczne zwalczanie szkodników w przetwórstwie rolno-spożywczym oraz magazynach spożywczych.

Dezynfekcję wykonuje się przez zastosowanie środków fizycznych (para, ogień, gorące powietrze, promieniowanie ultrafioletowe), mechanicznych (wyłapywanie, trzepanie, oczyszczanie), chemicznych (środki owadobójcze) i biologicznych (zwalczanie za pomocą innych organizmów żywych).

Metodą dezynsekcji zwalcza się owady (prusaki, karaluchy, pluskwy, rybiki, mrówki, mole, muchy, osy, szerszenie, obrzeżki, meszki i inne), a także szkodniki magazynowe (m.in.: wołki, trojszyki, mkliki, omacnice, rozkruszki , chrząszcze i inne).

Profilaktyka w zakładach spożywczych

W celu ograniczenia dostępu szkodników do obiektów zaleca się:

  • Utrzymywać czystość w pomieszczeniach,
  • Usunąć braki budowlane,
  • Dbać o owadoszczelność pomieszczeń,
  • Trzymać żywność w szczelinie zamkniętych pojemnikach, dotyczy pomieszczeń socjalnych,
  • Dbać o higienę i czystość pomieszczeń na odpady lub miejsca zsypów odpadów,
  • Zamykać drzwi, a okna wyposażyć w siatki przeciw owadom.

Jak przebiega zabieg dezynsekcji

W celu wyeliminowania szkodliwych owadów z obiektu, należy udostępnić wszystkie pomieszczenia. Należy usunąć braki budowlane, uniemożliwiając owadom przedostanie się do pomieszczeń. Usunąć resztki żywności, umyć podłogę i umożliwić dostęp do ścian i powierzchni poddanych dezynsekcji. Należy zabezpieczyć lub usunąć wszelką żywność.

Urządzenia stosowane do produkcji należy szczelnie przykryć folią, a po zakończonym zabiegu dokładnie umyć. Na czas dezynsekcji pomieszczenia muszą być zamknięte. W dezynsekowanym obiekcie nie mogą przebywać ludzie, zwierzęta oraz rośliny domowe.

W przypadku wykonywania dezynsekcji metodą mgławienia termicznego należy uszczelnić wszystkie otwory wentylacyjne oraz wyłączyć system przeciwpożarowy.

Po zakończeniu dezynsekcji należy dokładnie wywietrzyć wszystkie pomieszczenia poddane zabiegowi. Wszystkie powierzchnie po zabiegu umyć wodą z detergentem. Po zabiegu należy usuwać martwe owady na bieżąco.

Zapraszamy do kontaktu

Zadzwoń pod numer 801 801 570
lub napisz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Bezpieczeństwo sanitarne i zarządzanie ryzykiem związane z występowaniem szkodników.

O VACO

  • Kariera
  • Do pobrania
  • Logowanie do portalu

Kontakt

ul. Dąbrowskiego 44
50-457 Wrocław

Infolinia 801 801 570

NIP 894-14-42-800
KRS 0000262000

KRS 0000262000, Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Fabrycznej VI Wydział Gospodarczy, kapitał zakładowy wpłacony w całości: 470 000 zł, NIP 894 14 42 800, Prezes Zarządu: Łukasz Bojarski

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem